Четвер, 14.12.2017, 17:16
Вітаю Вас Гість | RSS
медичний реабілітаційний центр
МВС України "Миргород"
Меню сайту
Категорії каталога
Миргород [23]
Корисна інформація


Курс амереканського долара

Курс євро

Рух потягів

Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Наші друзі
Статистика
Головна | Каталог статей | Реєстрація | Вхід
Головна » Статті » Миргород

Лікувальне харчування
Лікувальне харчування в гастроентерології

Данилевська К.І.,
лікар-дієтолог

Лікувальне харчування – обов’язковий компонент комплексної терапії. При захворюванні органів травлення лікувальне харчування може бути єдиним методом лікування.
При призначенні лікувального харчування слід приймати до уваги багато факторів:
1.Вибір продуктів, особливо їх хімічний склад.
2.Кількісні пропорції окремих продуктів.
3.Способи їх кулінарної обробки.
4.Ступінь механічного подрібнення.
5.Ритм прийому їжі.
6.Калорійність раціону.
При складанні харчового раціону необхідно забезпечити достатню кількість білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мікроелементів. Співвідношення між білками, жирами і вуглеводами повинно складати в середньому 1: 1: 4.
При оцінці збалансованості раціону враховують, що білки тваринного походження повинні складати 55% загальної кількості білка. Білки яєць, молочних продуктів, м’яса і риби легко переварюються і добре засвоюються. Із продуктів рослинного походження найбільш багаті на білок є бобові – горох, квасоля.
Жири покращують смак їжі і викликають відчуття ситості.
Вуглеводи необхідні для нормального обміну білків і жирів. Джерелом вуглеводів є рослинні продукти – овочі і фрукти, крупи.
В дієтхарчуванні застосовується теплова обробка їжі: відварювання у воді, на пару, запікання в духовій шафі. Крім того підбирають продукти певного складу, виключають з їжі продукти, що мають багато клітковини: капуста, редиска, нечищені недозрілі фрукти, жилаве м'ясо, шкіра птиці. Механічне щадіння забезпечується протиранням страви або дрібним нарізанням овочів.
Важливе значення має дотримання режиму харчування. Для гастроентерологічних хворих необхідне 5-6 разове харчування з рівномірним розподілом кількості прийнятої їжі. На вечірній час не повинно приходитися більше 25-30% загальної калорійності.
Калорійність добового раціону розподіляється так: сніданок - 30 %, обід – 40%, вечеря – 20-25 %, на ніч – 5-10%. При 6-ти разовому харчуванні вводиться другий сніданок – в 11 годин і полуденок – в 17 годин. В цей час рекомендують вживати фрукти, фруктові соки, відвар шипшини або овочеві салати.
При дієтотерапії хворих хронічним гастритом необхідно враховувати вплив продуктів і способів їх кулінарної обробки на секреторну функцію шлунку. До сильних збудників секреції шлунка відносяться продукти і страви:
1) багаті на екстрактивні речовини – бульйони з м’яса і риби, відвари грибів і овочів;
2) солоні і в’ялені м’ясо і риба;
3) мариновані і квашені овочі, фрукти;
4) напої, що мають у складі вуглекислоту;
5) м’ясні і рибні консерви;
6) алкоголь.

Слабо стимулюють секрецію шлунку:
1) питна вода і лужні води без вуглекислоти;
2) жирне молоко та вершки;
3) слизисті супи з круп;
4) протерті овочеві салати;
5) рідкі або в’язкі каші.
Варто врахувати, що один і той же продукт, приготований різними способами, по-різному впливає на секреторний апарат шлунка. А саме: смажене м'ясо є сильним збудником секреторної функції, а м'ясо відварене – слабо стимулює секреторний апарат шлунка.
Приймати їжу треба невеликими порціями.
Велике значення має температура їжі. Вона не повинна бути дуже гарячою – не вище 57-62 С і дуже холодною – не нижче 15 С. Оптимальною для шлунка є їжа, температура якої відповідає температурі тіла людини 36-38оС. Необхідно забезпечувати високі смакові якості страв і раціону в цілому. Задовольнити смак хворого є обов’язковою умовою ефективності лікування, так як апетит у більшості хворих знижений.
Лікар-дієтолог роз’яснює хворому суть дієти, характер її дії на організм, підкреслює наслідки порушення дієтичних правил. При досягненні позитивних результатів раціон хворого можна розширити за рахунок введення контрастних днів і раціонів, нових або не протертих страв.
В МРЦ «Миргород» МВС України застосовують дієти, розроблені в клініці лікувального харчування Інституту харчування АМН і затверджені Міністерством охорони здоров`я з номерною системою визначення по номенклатурі, запропонованій М.І. Певзнером. Застосування системи забезпечує індивідуалізацію призначення лікувального харчування.

Категорія: Миргород | Додав: volanaOK (23.02.2010)
Переглядів: 1987 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
МРЦ МВС України "Миргород" © 2017